Používanie služieb internetu

Pojmy: webový prehliadač, adresa, odkaz, vyhľadávanie

Nabootujeme do OS GNU/Linux a spustíme webový prehliadač Mozilla (cez Internet - Web browsers - Mozilla), eventuélne Firefox.

Mozilla

Úloha: Pobehajte myšacím kurzorom ponad ikony a vyčkajte na bublinkovú pomoc.

Internetujeme

Úloha: Pozrite si prenádhernú webovú stránku školy v Chlebniciach (do riadka "Umiestnenie a hľadanie" napíšte adresu www.zschlebnice.szm.sk a stisnite Enter).
Adresa

Na www stránkach sú hypertextové odkazy na iné dokumenty zvýraznené (napríklad podčiarknutou modrou farbou) odkazy. Ak na ne umiestnime myšací kurzor, zmení sa na ručičku.

Odkazy

Na odkaz klepneme pravou tlačicou a z kontextového menu vyberieme Otvoriť odkaz na novej karte (paneli, tabe). Je to dobré, bo nám zostane aj pôvodná stránka, ktorú môžeme zatiaľ čítať, pokiaľ sa nám nenatiahne obsah zvoleného odkazu (Niektoré nie dobré prehliadače neumožňujú používať karty, tam klepneme na odkaz ľavou tlačicou a čakáme a čakáme. Ak sa chceme pozrieť na predchádzajúcu stránku, klepneme na ikonu Späť o jednu stránku).

Späť

My to robiť nemusíme. Ak chceme kartu zavrieť, klepneme pravou tlačicou na príslušné uško karty a z kontextového menu vyberieme Zatvoriť kartu (panel, tab). Načítavanie stránky môžeme aj zastaviť, ak už čakáme neprimerane dlho (stránka, ktorá sa načítava príliš dlho, si nezaslúži, aby sme ju pozerali).

Karty

Ak sa nám nezobrazuje správne diakritika (autor takejto stránky by mal povinne študovať meta tágy :-)), zmeníme si znakové sady cez Zobraziť - Znakové sady. Ak sú písmenká veľmi malé, stlačíme ľavé [Ctrl][+] (plus) na numerickej časti klávesnice. Ak chcem stránku uložiť na disk počítača (a neskôr si ju vziať na USB kľúči domov), vyčkám pokiaľ sa stránka načíta a cez menu Súbor - Uložiť stránku ako - ... Typ súborov: Stránku www komplet ... ju uložím.

Úloha: Pozrite si notoricky známe stránky ako www.infovek.sk, www.ceskaskola.cz, www.edunix.cz, www.linuxsoft.cz

Úloha: Vyhľadajte informácie o svojom predmete záujmu.

Googlujeme

http://www.google.sk

Pan Google vyhľadá stránky, na ktorých sa vyskytuje zadaný text. Ak je nájdených stránok veľa, treba text rozšíriť a dať hľadať znova. Ak nás zaujíma nájdený odkaz, pravou tlačicou ho otvoríme na novej karte. Ak hľadáme súvislý text, uvedieme ho do uvodzoviek. Ak hľadáme v cz/sk jazyku, použijeme aj diakritiku.

Google

Úloha: Vyhľadajte informácie o zatmení mesiaca v noci 28.10.2004

Úloha: Vyhľadajte stránky obsahujúce slovné spojenie "minimálna mzda" a pre porovnanie stránky, na ktorých sa nachádzajú slová minimálna a mzda, porovnajte počet nájdených stránok v oboch prípadoch, prípadné rozdiely zdôvodnite.

eGovernment

Množstvo relevantných informácií poskytujú vládne inštitúcie na svojich webových stránkach. Na stránky ministerstiev sa dostaneme napríklad cez http://www.szm.sk - Inštitúcie a organizácie - Ministerstvá.

Ministry

Pre informácie na regionálnej úrovni môžeme využiť napríklad webové stránky:

Pracovné miesta

Webové stránky s možnými voľnými pracovnými miestami:

Poznámka: V prípade, že pracujeme s operačným systémom MS Windows, postup je analogický. V prípade, že nemáme nainštalovaný webový prehliadač Mozilla (Firefox), ale používame MS Internet Explorer, požadovaný webový prehliadač si nainštalujeme.