Hodnotiaca správa za rok 2003

Počítače, sieť, internet

Zmeny oproti predchádzajúcej správe k novembru 2003

HW: SW: Internet:

Prístup k počítačom a internetu

Žiaci a učitelia majú prístup k PC a k internetu v dopoludňajších hodinách v rámci vyučovania, i keď sťažený, napr. v triede je 30 žiakov a v učebni 5ks PC + 2ks i386. Využitie je najmä na delených hodinách Technickej výchovy, jazykov a i. Žiaci majú možnosť prístupu po zapísaní sa do poradovníka, denne do 16.00 hod. Dozor je zabezpečený pedagogickými pracovníkmi - učiteľmi. Žiaci i učitelia sa môžu venovať štruktúrovanému programovaniu s Robotom Karlom, zajacom Petrom, čarodejníkom Baltíkom, objektovo orientovanému programovaniu v prostrediach Kylix, Delphi, BlueJ, používajú voľne šíriteľný software, oboznamujú sa s prácou v Bash shelli a v príkazovom riadku MS DOS.

U menších detí nastal pokrok v motorike používania myši a klávesnice. Naučili sa pracovať v grafickom prostredí KDE a GNOME, kreslia si, internetujú, pracujú so sieťovou aplikáciou Bzflag. Starší žiaci sa oboznámili s kancelárskym balíkom OpenOffice.org, grafickým editorom Gimp a sčasti s 3D renderovacím nástrojom 3Dblender.

Žiaci spolupracujú pri tvorbe školského časopisu, oboznamujú sa s HW komponentami, môžu si prehliadnuť vnútro PC, pochytať jednotlivé časti nefunkčného PC i286.

V utorky a štvrtky prebiehajú krúžky (záujmová činnosť), ktoré vedie PaedDr. Karol Pauchly. Konkrétne ide o tieto záujmové útvary:

Balíček s podporou

S dodanou literatúrou sme spokojní, medzi dodanými knihami nás najviac zaujal Baltík, učebnica programovania nielen pre deti, žiadnu knihu nepovažujeme za zbytočne zakúpenú. Literatúru, ktorú potrebujeme, si objednáme z Computer Pressu so zľavou 20% (Hacking bez tajemství, Základy objektového programování, PostgreSQL, LATEX podrobný sprievodca, Začíname programovať v jazyku Java, Učíme sa programovať v Delphi, Naučte sa C++ za 21 dní, ...). Odporúčali by sme literatúru Linux a KDE, prípadne spolu s trošku drahšou knižkou Linux začíname programovať.

S dodanými multimediálnymi CD-ROM sme spokojní, tituly sa využívajú priebežne počas vyučovania i po ňom. S niektorými titulmi sme sa chvíľu potrápili, kým sme vytvorili identické funkčné imága, niektoré licencie nám nedovoľujú tieto imága používať zdieľane na viacerých staniciach.

Navrhujeme dodávať na všetky školy v rámci edukačného balíčka Open Source aplikácie, aplikácie šírené pod GNU GPL licenciou a pod. tak pre OS Windows ako pre OS Linux. Veď načo je napríklad dobré kupovať licencie na grafické editory ako PSP, Corel Draw a pod., keď máme dobrý GIMP, načo je dobré kupovať licencie na MS Office, keď máme dobrý OpenOffice.org (a exportujeme do *.pdf). Treba všetkým školám dodať na CD Mozillu, školy sa tak zbavia PopUp okien pri internetovaní, spamu pri mailovaní, prílohy pošty sa im nebudú sami otvárať, www stránky budú tvoriť jednoducho a s normálnym ISO kódovaním. Pravdou je, že všetky školy si toto môžu stiahnuť sami, ale koľko škôl to robí? A ak by to už mali na CD-ROM, možno by to aspoň vyskúšali. Dovolili sme si priložiť Vám návrh takéhoto CD-ROM. Tiež navrhujeme informovať každú školu o www stránkach s iso imágami distribúcií Linuxu vhodných pre žiacke stanice (Mandrake, RedHat, ...) a pod.

Edukačné projekty

V blízkej budúcnosti plánujeme nasledujúce tri projekty, ich realizácia závisí od finančných prostriedkov:

Školenia

Na pôde školy prebehli 3 interné školenia učiteľov pod vedením PaedDr. Zuzany Pauchlyovej, ktorých sa zúčastnili členovia pedagogického zboru:

Šírenie digitálnej osvety

Digitálnu osvetu šírime ostošesť. Rodičia môžu v popoludňajších hodinách v sprievode svojich ratolestí navštevovať PC učebňu. Iní rodičia, pracovne zaneprázdnení, sa môžu oboznámiť s kvalitnými www stránkami našej školy a so stránkami našeho odborného garanta.

Rôzne

Prajeme si a Vám veľa úspechov v doterajšom snažení.