Práca s tabuľkami

Pojmy: tabuľkový editor, list, riadky, stĺpce, bunky, okraje

Popis tabuľkového editora OpenOffice - Calc

Spustíme ho z hlavného menu KDE cez Kancelária - Tabuľkové procesory.

Úloha: Pobehajte myšacím kurzorom ponad ikony a vyčkajte na bublinkovú pomoc.

V tabuľkovom editore je základnou jednotkou bunka. Je to priesečník stĺpca (A, B, C, ...) a riadka (1, 2, 3, ...). Na obrázku je vyznačená bunka A1. Do bunky píšeme text, číslo alebo vzorec (začína znakom =) cez vstupný riadok (Tuto píšem), podobne aj editujeme hodnotu bunky.

Bunka  Editácia bunky

Označené bunky môžeme ohraničiť čiarami cez ikonu okraje. Na formátovanie obsah bunky môžem tradične použiť štylistu alebo ikony zarovnania. Šírku stĺpca (výšku riadka) mením ťahaním, kurzor myši je na rozhraní záhlaví stĺpcov (riadkov). Vkladať stĺpce (riadky) môžem cez kontextové menu (pravou tlačicou na záhlaví stĺpca (riadka).

Okraje

Vždy editujeme tú bunku, ktorá je označená hrubým rámikom (nie tú, kde sa mi náhodne pľantá myšací kurzor bez poklepu)!

Obyčajný súčet (sumu) vložíme do bunky klepnutím na ikonu Suma. Eventuélne oblasti tabuľky listu vyberiem označením myšou. Výber odklepnem Enterom, neklikám kade tade myšou.

Úloha: Urobte tabuľku zberu papiera a spočítajte celkovú hmotnosť.
Zber

Úloha: Doplňte každému žiakovi poradové číslo (vložte stĺpec pred stĺpec A, do bunky A4 napíšte 1, myšací kurzor dajte v bunke vpravo dole až sa zmení na kríž, stlačte ľavú tlačicu a ťahajte dole.

Úloha: Vložte do listu obrázok.

Úloha: Skopírujte Priezviská žiakov a vložte ich do Listu2

Poznámka: V prípade, že pracujeme s operačným systémom MS Windows, postup je analogický. V prípade, že nemáme nainštalovaný kancelársky balík OpenOffice.org, ale legálne vlastníme MS Office, namiesto tabuľkového editora OpenOffice - Calc použijeme Excel.